انتقاد جبالبارزی عضو هیات رئیسه اتاق کرمان؛ تامین سرمایه در گردش تولید معطل بانک های استان

عضو هیات رئیسه اتاق کرمان و نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران دربارۀ موانع پیش‌روی تولید اظهار کرد: «عوامل متعددی برای بهبود وضعیت تولید وجود دارند که از جملۀ آن می‌توان به افزایش نرخ تورم و نوسانات نرخ ارز اشاره کرد. این مسائل باعث شده تا برنامه‌ریزی برای تولید به امری دشوار تبدیل شود. حتی تولید‌کنندگان نمی‌توانند یک چشم‌انداز شش‌ماه یا یک‌ساله برای تولید خود داشته باشند».
عباس جبالبارزی افزود: «نوسان نرخ ارز هم به صورت طبیعی بر افزایش قیمت مواد مواد اولیه تأثیر می‌گذارد. علاوه بر این، مشکل ناترازی انرژی هم وجود دارد؛ چرا که قطعی برق از تابستان به زمستان هم رسیده و واحدهای تولیدی دو روز در هفته با مشکل قطعی برق مواجه‌اند. از طرفی، مشکل قطعی گاز همچنان ادامه دارد. بنابراین بنگاه تولیدی که باید این شرایط فعالیت کند، قطعا نمی‌تواند در این بخش عملکرد خوبی داشته باشد».
به گزارش اتاق کرمان، وی ادامه داد: «مقایسۀ قیمت دلار در سال 1402 با 1403 نشان می‌دهد که نرخ دلار از 40 هزار تا 50 هزار تومان به 90 هزار تومان رسیده است. با توجه به این شرایط، نیاز بنگاه تولیدی هم دو برابر این رقم است. بانک‌ها اما سرمایه در گردش را تامین نمی‌کنند و فقط با توجه به معدل حساب تولید‌کننده به او تسهیلات تعلق می‌گیرد که این به یک بحران برای بنگاه تبدیل شده است».
نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران همچنین گفت: «فرآیند تامین ارز برای واردات مواد اولیه به یکی از چالش‌های اصلی بنگاه‌های تولیدی تبدیل شده است».
وی توضیح داد: «در حال حاضر، از لحظۀ ثبت سفارش تا دریافت ارز مورد نیاز، تولیدکنندگان ناچار هستند حداقل چهار ماه در انتظار بمانند. این در حالی است که در گذشته فرآیند گشایش اعتبار در همان روز انجام می‌شد و فروشنده ظرف یک تا دو ماه کالا را تحویل می‌داد».
وی اضافه کرد: «اما اکنون، نه ‌تنها فرآیند تامین ارز پیچیده‌تر شده، بلکه بانک‌ها پس از تامین ارز ۴۵ روز وجه را نزد خود نگه می‌دارند بدون اینکه سودی به تولیدکنندگان تعلق بگیرد. در نهایت تولیدکننده باید خود اقدام به دریافت و انتقال ارز کند. این موانع فشار زیادی به تولیدکنندگان وارد کرده و رشد این بخش را به ‌شدت کند کرده است».
وی در بخش دیگری از سخنانش به نقش مردم در بهبود وضعیت تولید اشاره و بیان کرد: «مشارکت مردم در بخش تولید، مستلزم بهبود و تسهیل شرایط سرمایه‌گذاری در این حوزه است. آنچه برای مردم اهمیت دارد، بازدهی سرمایه است، به همین دلیل آن‌ها بررسی می‌کنند که کدام بخش بازدهی بیش‌تری دارد که این بخش‌ها می‌تواند بورس، فرابورس، خرید طلا و سکه یا حتی خرید زمین باشد. از سوی دیگر، ثبات اقتصادی هم اهمیت زیادی برای سرمایه‌گذاران دارد».
جبالبارزی ادامه داد: «وقتی مردم وضعیت بازار را بررسی می‌کنند، متوجه می‌شوند که خرید طلا و سکه یا حتی خرید دلار، بازدهی بیش‌تری نسبت به تولید دارد؛ بنابراین سیاست‌گذاری‌های انجام ‌شده نتواسته انگیزۀ تولید‌کنندگان را افزایش دهد».
وی همچنین به تعطیلی روز پنجشنبه به ‌جای شنبه و آسیب آن به بخش تولید نیز اشاره کرد و افزود: «در اکثر کشورهای مسلمان نظیر عمان، روزهای جمعه و شنبه به‌عنوان تعطیلات آخر هفته انتخاب شده است. تعطیلی پنجشنبه به‌جای شنبه، عملا ارتباط ایران با سایر کشورها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در چنین شرایطی نمی‌توان صادرات را توسعه داد».
این فعال بخش خصوصی برای بهبود وضعیت تولید پیشنهاد داد: «دولت باید از مداخله در اقتصاد دست بکشد، ارز تک‌نرخی شود و بانک‌ها از انحصار خارج شوند تا منابع مالی به تولید و بازار سرمایه هدایت شوند».
وی افزود: «همچنین سود تولید باید از بازارهای کاذب بیش‌تر باشد، نظام مالیاتی مبتنی بر ریسک اجرا شود و سازمان تامین اجتماعی از انحصار خارج شود تا فشار مالی بر تولیدکنندگان کاهش یابد. اجرای این اصلاحات به رشد اقتصادی و تقویت بخش‌های مولد کمک می‌کند».

بازرگانیبانکتامینتولیدسرمایهکارکرمانماهان تی ویماهان سیما
Comments (۰)
Add Comment