مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن تاکید بر لزوم مصرف نمک یددار، نسبت به عوارض جبرانناپذیر نمکهایی تحت عنوان سنگ نمک، نمک دریا، نمک صورتی و … هشدار داد و گفت: «توصیۀ ما این است که استفاده از نمک طعام در غذا و استفاده از نمک در سر سفرۀ غذا کاهش یابد و همان میزان کم مصرف هم نمک یددار و تصفیه شده باشد».
دکتر احمد اسماعیلزاده افزود: «خاک کشور ما ید کمی دارد و در ۴۰ سال گذشته یکی از برنامههای موفق وزارت بهداشت ریشهکنی کمبود ید در کشور به دنبال اجرای برنامۀ غنی کردن نمک با ید بوده است و تاکید ما این است که سازمان غذا و دارو بر اساس استانداردهای موجود به هیچ کارخانهای اجازۀ تولید نمک بدون فرایند تصفیه کردن و اضافه کردن ید را نمیدهد».
وی ادامه داد: «بر این اساس مردم باید بدانند نمکهای بازار تحت عنوان نمک دریا، سنگ نمک، نمک صورتی و… مجوز سازمان غذا و دارو را ندارند. این نمکها حاوی مقدار زیادی فلزات سنگین هستند که سرطانزا هستند و سنگ کلیه ایجاد میکنند و اگر افراد از این نمکها استفاده کنند دچار کمبود ید شده و در نتیجه عوارضی مثل سقط جنین، عقب ماندگی و اختلالات ذهنی رخ میدهد».
به گزارش ایسنا، اسماعیلزاده که در نشست خبری پویش ملی اطلاعرسانی تغذیۀ سالم با محوریت نمک یُد دار و لبنیات صحبت میکرد، گفت: «از اول تا هفتم بهمن ماه پویش جدیدی در ادامۀ پویش ملی سلامت خواهیم داشت. در واقع این پویش جدید با موضوع نمک و شعار «انتخاب همه: نمک کم، اما تصفیه شدۀ یددار» و سپس هشتم تا پانزدهم بهمن ماه با موضوع لبنیات و شعار «از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی» برگزار خواهد شد».
وی تاکید کرد: «یکی از عوامل خطر عمده فشارخون مصرف نمک زیاد است. طبق تحقیقات صورت گرفته مصرف نمک در کشور ما دو برابر حد استاندارد است».
وی با تاکید بر لزوم کاهش مصرف نمک یادآور شد: «جایگزینهای متعددی برای نمک مانند سرکه، آبغوره، آبلیمو و… وجود دارد تا غذا طعم بگیرد و لزومی ندارد به همۀ غذاها نمک اضافه کنیم. اگر میخواهیم نمک یددار تصفیه شده به غذاها اضافه کنیم برای اینکه ید به بدن برسد باید نمک را اواخر پخت اضافه کرد چون حرارت زیاد و مداوم ید را از بین میبرد».
اسماعیلزاده تاکید کرد: «منشاء ید آب دریا است و برخی که به مردم اطلاعات غلط میدهند همین موضوع را پررنگ میکنند که نمک دریا بهتر است؛ درحالی که موقع گرقتن نمک دریا مدت زیادی در معرض تابش آفتاب قرار میگیرد و ید آن از بین میرود پس نمک دریا ید خیلی کمی دارد. از طرفی روی جلد نمکهای دریا عناوینی مانند «غنی از کلسیم»، «غنی از منیزیم» و… مینویسند؛ درحالی که ما هیچ وقت نمک را برای تامین کلسیم و منیزیم مورد نیاز بدن نمیخوریم؛ چون نیاز بدن ما فراتر از این است پس نمک وظیفه تامین املاح مورد نیاز ما را ندارد».
وی ادامه داد: «نمک باید در بستههای رنگ تیره در جای خشک و خنک نگهداری شود».
اسماعیلزاده همچنین خاطرنشان کرد: «در مورد لبنیات گاهی اطلاعات غلطی به مردم داده میشود که باید اصلاح شود تا مصرف لبنیات کاهش نیابد. مطالعات نشان میدهد که اگر مصرف لبنیات به اندازۀ کافی باشد خطر سرطان رودۀ بزرگ کاهش مییابد و در جلوگیری از پوکی استخوان موثر است. مردم باید روزانه دو تا سه واحد لبنیات در روز مصرف کنند».
وی ادامه داد: «وزارت بهداشت با کمک وزارت رفاه برنامههای حمایت تغذیهای را دنبال میکند و یارانههای معیشتی در گروههای مدنظر ارائه میشود».