بر اساس تازهترین دادههای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران درباره شاخص قیمت مصرفکننده،نرخ تورم سالانه در تیر ۱۴۰۲ به ۴۷.۵ درصد رسیده است. روغن با ۱۴۵ درصد بیشترین نرخ تورم سالانه را در میان گروههای خوراکی به ثبت رسانده و تورم نقطهای گوشت نیز بالغ بر ۷۸ درصد بوده است.
بر اساس این گزارش، نرخ تورم نقطه به نقطه در تیر ۱۴۰۲ به ۳۹.۴ درصد رسیده است. بیشترین نرخ تورم نقطهای از میان گروههای غیرخوراکی مربوط به «هتل و رستوران» و از میان اقلام خوراکی مربوط به «انواع گوشت و فرآورده آن» است. تورم نقطه به نقطه گوشت و فرآوردههای آن در تیر امسال بالغ بر ۷۸ درصد بوده است.
نرخ تورم ماهانه تیر ۱۴۰۲ معادل ۲ درصد است و نشان میدهد که بیشترین تورم ماهانه در میان زیرگروهها به «گوشت و فرآوردههای آن» تعلق دارد. «میوه و خشکبار» و «سبزی و حبوبات» تنها گروههای خوراکی هستند که نسبت به ماه قبل با کاهش قیمت مواجه شدهاند. در مقابل، نرخ تورم سالانه در تیر امسال یک واحد درصد کاهش یافته و به ۴۷.۵ درصد رسیده است.
حساب و کتاب نرخ تورم
برای محاسبه نرخ تورم کالا و خدمات مورد مصرف مردم، از شاخص قیمت مصرفکننده استفاده میشود. شاخص قیمت مصرفکننده تغییرات قیمت یک سبد مشخص از کالا و خدمات مصرفی مردم را نشان میدهد. در محاسبات شاخص قیمت و نرخ تورم تیر ۱۴۰۲، سال ۱۴۰۰ به عنوان سال پایه در نظر گرفته شده است.
تغییرات این شاخص، نرخ تورم را نشان میدهد که به صورت «ماهانه»، «نقطه به نقطه» و «سالانه» گزارش میشود. برای مثال، نرخ تورم سالانه در تیر ۱۴۰۲ بالغ بر ۴۷ درصد برآورد شده است. به بیان دیگر میانگین شاخص قیمت در ۱۲ ماه منتهی به تیر ۱۴۰۲ نسبت به میانگین شاخص قیمت ۱۲ ماه منتهی به تیر ۱۴۰۱ معادل ۴۷.۵ درصد افزایش یافته است.
گوشت؛ هر ماه گرانتر از ماه قبل
نرخ تورم مصرفکننده ماهانه نشانگر تغییرات قیمت سبد کالا و خدمات مصرفی مردم در یک ماه نسبت به ماه گذشته است. بر همین اساس، نرخ تورم ماهانه تیر ماه برابر ۲ درصد بوده است. به عبارت دیگر، خانوارها برای خرید همان سبد کالایی خرداد ماه در تیر ۲ درصد بیشتر هزینه کردهاند.
بررسیها نشان میدهد که از میان اقلام سبد کالایی مصرفکننده، گروه «انواع گوشت سفید و قرمز» با ۵.۳ درصد در تیر امسال بیشترین تورم ماهانه را تجربه کرده است. گروه «هتل و رستوران» و «بهداشت و درمان» نیز هر دو با نرخ تورم ۴.۹ درصد در مقام دوم و سوم قرار گرفتهاند.
در مقابل، گروه «میوه و خشکبار» تورم منفی ۶.۸ درصدی را تجربه است. به عبارت دیگر، قیمت میوه و خشکبار در تیر امسال ۶.۸ درصد کمتر از خرداد بوده است. دومین گروهی که تورم منفی ماهانه را تجربه کرده، گروه «سبزیها و حبوبات» بوده و نرخ تورم ماهانه آن در تیر ۱۴۰۲ به منفی ۲.۲ درصد رسیده است.
تورم نقطه به نقطه تغییرات قیمت یک سبد کالا و خدمات یکسان را در یک زمان نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن بررسی میکند. آمارها نشان میدهد که خانوارها در تیر ۱۴۰۲ برای خرید یک سبد کالایی یکسان به طور میانگین ۳۹.۴ درصد بیش تر از تیر ۱۴۰۱ هزینه کردهاند.
تورم نقطه به نقطه گروه «هتل و رستوران» با ثبت ۶۰.۵ درصد بیشترین نرخ را میان اقلام سبد کالا و خدمات مصرفکننده تیر ۱۴۰۲ به خود اختصاص داده است. همچنین، خانوارها برای خرید کالا و خدمات مربوط به «بهداشت و درمان» در تیر امسال ۴۹ درصد بیشتر از تیر سال گذشته هزینه کردهاند.
تورم نقطه به نقطه «گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آن» در تیر امسال به ۷۸.۳ درصد رسیده که این نرخ بالاترین تورم میان گروه های خوراکی و آشامیدنی به حساب میآید. همچنین «میوه و خشکبار» در تیر امسال ۵۲.۲ درصد گرانتر از تیر سال گذشته شده است. تورم نقطه به نقطه «مسکن» نشان میدهد این کالا که شامل اجارهبها و خدمات نگهداری واحد مسکونی میشود، در تیر امسال به ۳۷.۲ درصد رسیده است.
افزایش ۱۴۵ درصدی قیمت روغن در تیر امسال
نرخ تورم سالانه تیر ۱۴۰۲ نشان میدهد که میانگین قیمت کالا و خدمات سبد مصرفی خانوار در یک سال منتهی به تیر ۱۴۰۲ معادل ۴۷.۵ درصد نسبت به میانگین قیمت این سبد در بازه زمانی مشابه سال قبل از آن افزایش یافته است. با توجه به اینکه نرخ تورم سالانه خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۴۸.۵ درصد بوده، میتوان گفت که نرخ تورم سالانه تیر ۱۴۰۲ معادل یک واحد درصد کاهش یافته است.
بررسیها نشان میدهد که بیشترین تورم سالانه در تیر امسال از میان گروههای عمده کالا و خدمات برای گروه «هتل و رستوران» با ۷۸.۹ درصد و پس از آن برای گروه «خوراکی و آشامیدنی» با ۶۶.۲ درصد بوده است. در میان ریز اقلام، «روغنها و چربیها» از گروه «خوراکی و آشامیدنی» با ثبت تورم سالانه ۱۴۵.۲ درصد بیشترین نرخ تورم سالانه را میان سایر اقلام سبد مصرفی خانوار به خود اختصاص داده است.