کاهش مصرف گوشت و شیر در دهک‌های پایین درآمدی

سوءتغذیه در کودکان مناطق محروم افزایش یافته است مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نسبت به کاهش مصرف منابع پروتئین حیوانی به‌ویژه گوشت و شیر در دهک‌های پایین درآمدی هشدار داد. زهرا عبداللهی گفت: به دلیل افزایش قیمت منابع پروتئین حیوانی دسترسی دهک‌های درآمدی پایین به این اقلام مانند شیر و گوشت کاهش یافته و حضور آن در سفره‌ی مردم کم شده است که ادامه‌دار شدن این مسئله می‌تواند سبب اختلال در رشد کودکان ‌شود که اول به صورت لاغری و سپس به صورت توقف رشد قدی خود را نشان می‌دهد و یا این که موجب رشد نامناسب جنین شود.

به گزارش ایسنا ، وی به مناسبت اطلاع‌رسانی بسیج ملی تغذیه، گفت: بسیج ملی تغذیه سالم امسال هم طبق روال سال‌های گذشته از ۱۵ تا ۳۰ دی به مدت دو هفته در سطح کشور اجرا می‌شود.
عبداللهی افزود: «هدف برگزاری بسیج، انتشار پیام‌هایی است که در شرایط فعلی کرونا و به دلیل نقش تغذیه‌ی صحیح در مدیریت کرونا اهمیت می‌یابد. در دو هفته بسیج امسال بر این دو موضوع متمرکز می‌شویم که این پیام را به مردم کشور برسانیم که با رعایت یک الگوی غذایی درست در شرایط فعلی حتی می‌توان بیماری کرونا را کنترل کرد.
وی با اشاره به الگوی غذایی مناسب است، یادآور شد: مصرف زیاد مواد قندی از جمله نوشابه‌ها، ‌ شیرینی و … می‌تواند سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شود. پیام دیگر ما مصرف کم نمک است زیرا ما بیش از ۲ برابر مقدار توصیه شده نمک مصرف می‌کنیم.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، ادامه داد: «از سوی دیگر افراط در مصرف غذاهای چرب و پر ادویه که معمولا هضم سنگینی دارند و حاوی اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای ترانس هستند هم عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی دارد.

۵۰ درصد مردم تحرک بدنی کافی ندارند
عبداللهی با اشاره به شعار امسال هفته بسیج تغذیه امسال مبنی بر «تغذیه، واکسیناسیون و کرونا»، گفت: می‌خواهیم به مردم بگوییم با رعایت اصولی در برنامه‌ی غذایی روزانه می‌توانیم به سیستم ایمنی بدن کمک کنیم. الان روند چاقی در کودکان زیر ۵ سال و دانش‌آموزان افزایشی است و در بزگسالان هم بر اساس آخرین بررسی‌ها حدود ۶۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال دچار اضافه وزن و چاقی بوده و بیش از ۲۰ درصد دانش‌آموزان دچار چاقی هستند و حتی چاقی شکمی در دانش‌آموزان داریم.
وی ادامه داد: این روند افزایشی به دو دلیل رخ می‌دهد. عامل اول الگوی غذایی غلط شامل استفاده زیاد از مواد غذایی چرب، شور و شیرین و مصرف کم میوه و سبزی است؛ از طرفی تحرک بدنی نیز ناکافی است یعنی ۵۰ درصد مردم تحرک بدنی کافی ندارند. هر فرد باید به مدت ۵ روز در هفته ۳۰ دقیقه پیاده‌روی تند داشته باشد که حداقلی‌ترین حالت است.
وی افزود: در شرایط کرونا و ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی، باید در خانه با انجام حرکات کششی و یا هر شکلی فعالیت بدنی داشته باشیم.

حضور کمرنگ شیر و گوشت در سفرۀ دهک‌های پایین درآمدی
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: سیستم ایمنی بدن برای عملکرد درست به ویتامین‌ها و مواد معدنی و پروتئین‌ها نیاز دارد که بهترین منبع برای پروتئین‌ها منابع حیوانی است ولی ما پروتئین‌های گیاهی هم داریم. در یک برنامه‌ی غذایی درست توصیه می‌شود سهمی از پروتئین گیاهی و سهمی از پروتئین حیوانی وجود داشته باشد. منابع پروتئین حیوانی شامل گوشت و لبنیات باید در برنامه غذایی روزانه به‌ویژه برای افرادی که در معرض آسیب بیشتری هستند ضروری است.
وی یادآور شد: اکنون به دلیل افزایش قیمت منابع پروتئین حیوانی دسترسی دهک های درآمدی پایین به این اقلام کاهش یافته و حتی مطالعات ما نشان می‌دهد مصرف مواد غذایی مانند شیر و گوشت در این افراد کاهش یافته است و حضور آن در سفره مردم کم شده است که ادامه دار شدن این مسئله می‌تواند عوارضی به دنبال داشته باشد؛ چون رشد کودکان مختل می‌شود که اول به صورت لاغری و سپس به صورت توقف رشد قدی خود رانشان می‌دهد یا این که رشد نامناسب جنین را سبب می‌شود.
عبداللهی تاکید کرد: ما یک بررسی هنگام آغاز شیوع کرونا در کشور با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور انجام دادیم مشخص شد که برای برخی اقلام غذایی به علت افزایش قیمت تا ۳۵ درصد، کاهش مصرف یافته است. این اقلام شامل گوشت قرمز، ‌گوشت مرغ، شیر، لبنیات و میوه بود و امیدوارم با سیاست‌های درست و اختصاص یارانه به دهک‌های درآمدی پایین بتوان این مشکل را برطرف کرد که منابع پروتئینی و ریزمغذی‌ها به سفره مردم وارد شود.
وی افزود: جایگزین‌هایی برای تامین پروتئین نظیر حبوبات وجود دارد که منبع ارزان‌تر پروتئین است که در ترکیب با غلات به عنوان پروتئین جایگزین کمک می‌کند اما این به معنای آن نیست که مردم فقط با مصرف حبوبات می‌توانند سالم مانده و پروتئین مورد نیاز بدنشان را تامین کنند.

افزایش سوءتغذیه در کودکان مناطق محروم طی دو سال گذشته
عبداللهی درباره‌ی مصرف ویتامین D نیز تصریح کرد: یک مشکلی که وجود دارد این است که کمبود ویتامین D در کشور خیلی شایع است و همه گروه‌ها دچار این کمبود هستند.
وی در ادامه اظهار کرد: «اینکه بعد از واکسیناسیون نباید از مولتی‌ویتامین استفاده کرد از نظر علمی توصیه‌ی درستی نیست؛ ولی نکته‌ی مهم این است که بعد از واکسیناسیون توصیه‌ی ما این است که از طریق برنامه‌ی غذایی ویتامین و املاح دریافت کنند ولی در مجموع مصرف مولتی ویتامین تداخلی با تزریق واکسن ندارد.
وی در پاسخ به سوالی مجددا تاکید کرد: «رصد وضعیت تغذیه‌ی کودکان زیر ۵ سال در مناطق محروم کشور نشان می‌دهد ظرف دو سال گذشته به دلیل مسائلی از جمله کرونا،‌ خشکسالی، تورم و افزایش قیمت‌ها شیوع سوءتغذیه در کودکان افزایش یافته و شاید یک شیوع دو برابری در استان‌هایی مثل سیستان و بلوچستان و بیرجند گزارش شده است. همینطور کم‌خونی و کمبود ویتامین A به دلیل مشکلات رخ داده است.

خریدفقرقدرت خریدکاهشگوشتماهان تی ویمردممرغمصرفمعیشت
Comments (۰)
Add Comment