هشدارها دربارۀ افزایش فرونشست در کرمان همچنان ادامه دارد. تازهترین مطالعات سازمان زمینشناسی کشور دربارۀ فرونشست زمین در کرمان نشان میدهد بیشترین میزان نشست زمین ۱۳ سانتیمتر و در نزدیکی شهر است.
علت اصلی فرونشست برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی اعلام شده است.
به گزارش ایسنا، نتایج بررسی رفتار زمانی-مکانی فرونشست شهر کرمان از سوی محققان سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدن نشان میدهد که بیشینۀ فرونشست ۱۳ سانتیمتر و بیشترین میزان این پدیده در نزدیکی شهر است.
دکتر مهآسا روستا، کارشناسارشد دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه فرونشست زمین در دشتهای کشور با روشهای مختلفی، بررسی و نتایج آن گزارش و ارائه شده است، گفت: «علت اصلی فرونشست برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی است».
به گفتۀ وی متاسفانه فرونشست به برخی از شهرها ازجمله اصفهان و جنوبغرب تهران رسیده و این زنگ خطری است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا شریانهای حیاتی تحت ریسک قرار خواهند گرفت.
روستا خاطرنشان کرد: «رفتار زمانی- مکانی فرونشست شهر کرمان با استفاده از تداخلسنجی رادار و دو الگوریتم خط مبنای کوتاه و پراکنشکنندههای ثابت مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است».
کارشناسارشد دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی سازمان زمینشناسی با بیان اینکه در این مطالعه ۳۷ تصویر از ماهوارۀ Sentinel1A در بازۀ زمانی بین سالهای ۲۰۲۰ الی ۲۰۲۳ مورد پردازش قرار گرفت، افزود: «همچنین ۲۰۱ تداخلنما تهیه و مجموعهای از زوجها با چند تصویر مرجع پردازش شد و نتایج بهصورت دو نگاشت جابهجایی ارائه شده است».
وی یادآور شد: «در نگاشت اول گسترۀ وسیعتری پایش شده و الگوی فرونشست کاملا واضح دیده میشود و بیشینۀ نشست ۱۳ سانتیمتر است و نگاشت دوم بر روی شهر کرمان تمرکز دارد، چراکه در ابعاد کوچکتر نقاط پراکنشکنندۀ ثابت بیشتری شناسایی میشود».
روستا ادامه داد: «کل نقاط شناسایی شده در صحنۀ مطالعاتی ۹۵۷ هزار و ۵۴۵ نقطه است که تعداد ۲۶۵ هزار و ۲۴۹ نقطه بر روی شهر تمرکز دارند و در نگاشت دوم نشان داده شده و اگر شهر کرمان بهصورت حوضۀ نامتقارنی در نظر گرفته شود، در بخش مرکزی بیشترین ضخامت آبرفت دیده میشود».
وی گفت: «در نگاشت دوم بیشترین فرونشست جایی است که در مرکز شهر قرار دارد و ضخامت بالایی از آبرفت وجود دارد و در برخی مناطق بین دو روش عدم انطباق دیده میشود که به خطای بازیابی فاز بازمیگردد».