برشان، مدیر مرکز قنات استان کرمان: سامانۀ منسجمی برای گردشگری قنوات وجود ندارد

کرمان این روزها میزبان همایش «قنات میراث ماندگار ایرانیان» است. این همایش فرصتی است تا مسئولان و کارشناسان حوزه‌ی میراث فرهنگی و گردشگری در مورد کارکرد و اهمیت قنات‌ها در روزگاران گذشته و اهمیت آن‌ها به عنوان یک سازه‌ی تمدنی و میراثی با یکدیگر هم‌اندیشی کنند.

۴۵۷

به‌گزارش ایرنا کرمان، مدیر مرکز قنات استان کرمان با اشاره به اهمیت قنوات در گردشگری کرمان گفت: «ظرفیت‌های زیادی در حوزه‌ی قنات کرمان وجود دارد، اما با وجود سه قنات ثبت جهانی در استان، متاسفانه سامانه‌ی گردشگری فراگیر و منسجمی برای بهره‌برداری از این میراث بزرگ نداریم و آنچه وجود دارد بسیار کم است».

محمد برشان تصریح کرد: «ایران ۳۵ هزار رشته قنات دارد که در دنیا از این حیث مقام اول را داریم، و طول قنات‌های کشور به سه هزار کیلومتر می‌رسد که سالانه هشت میلیارد مترمکعب برآورد آبدهی دارند».

وی با بیان اینکه یک هزار و ۹۳۰ رشته قنات در استان کرمان داریم ادامه داد: «قنات مادین شهداد در استان کرمان بنا به اسناد و شواهد، قدیمی‌ترین قنات ایران است که در بستر رودخانه‌ای و در زمان حکومت مادها ساخته شده است».

این کارشناس قنات استان کرمان بیان کرد: «قنات خلیل‌آباد سیرجان به طول ۳۶ کیلومتر از طولانی‌ترین قنات‌های ایران به شمار می‌رود که مقدمات ثبت جهانی آن فراهم شده است و همچنین پر آب‌ترین قنات‌های ایران نیز در شهرهای بم، سیرجان، اُرزوئیه و رفسنجان قرار دارند».

وی اظهار کرد: «در حوزه‌ی شناسایی و احیای قنوات کارهای خوبی شروع شده است، و در کنار قنوات تاسیسات جانبی مانند آسیاب، یخدان و غیره وجود دارد که می‌تواند به رونق گردشگری کمک کند».

برشان گفت: «برخی قنات‌ها در باور تاریخی تقدس دارند و نیایشگاه‌ها و پرستشگاه‌ها نیز در کنار رودخانه‌ها و قنات‌ها بوده و مردم آداب و رسوم مذهبی خاصی در جوار این سازه‌ها برپا می‌کردند».

مدیر مرکز قنات استان کرمان با بیان این‌که مدیریت قناتی در این استان بی‌نظیر است تصریح کرد: «در طول عبور قنات‌ها خانه و باغ‌های زیادی شکل گرفته است که مردم با نگرش خاصی از این آب استفاده می‌کردند که هنوز هم در برخی نقاط ادامه دارد».

وی با اشاره به این‌که تمدن قناتی بم کمنظیر است، افزود: «در تلاش هستیم این تمدن ثبت جهانی شود، و شگفت‌انگیز است که در سرزمینی بی‌باران و خشک، بعضی از قنات‌های بم تا ۳۶۰ لیتر بر ثانیه آبدهی دارند». 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.