صعود شگفت انگیز قیمت گوشت در کرمان ؛ دست آدمها هم دیگر به گوشت نمی رسد

۱۹۹

احسان جمالی زاده: قیمت گوشت در کرمان در حالی روند صعودی به خود گرفته که معاون وزیر جهاد کشاورزی وعده کاهش قیمت گوشت را داده است این درحالیست که بررسی‌ها نشان می‌دهد رکوردشکنی قیمت گوشت همچنان ادامه دارد.
ایام نوروز نزدیک است و پس از آن ماه رمضان آغاز می‌شود اما مردم شاهد افزایش بی‌سابقه قیمت گوشت قرمز در بازار هستند به نحوی که خرید آن برای بسیار دشوار شده است.
با ثبت قیمت‌های نجومی گوشت قرمز در بازار و افزایش نگرانی مردم برای تأمین این کالا با نزدیک شدن ایام نوروز و آغاز ماه رمضان، دولت از تمهیدات خود برای متعادل کردن بازار این کالای اساسی خبر داد، اما اقدامات دولت چقدر موثر است و قیمت گوشت قرمز چه زمانی در بازار کاهش می‌یابد؟
ارزیابی‌ها نشان می‌دهد بهای هر کیلو گوشت گوسفندی در یک دهه حداقل 14 برابر افزایش را تجربه کرده و از قیمت 20 هزار تومان به قیمت حداقل هر کیلو 250 تا 260 هزار تومان رسیده است.بر اساس این گزارش فعالان بازار نیز از صعودآزاد مصرف گوشت در ایران خبر می‌دهند.
افزایش شدید قیمت گوشت در روزهای اخیر سبب شده خریداین کالای پروتئینی بیش از پیش کاهش یابد تا جایی که رییس اتحادیه گوشت گاوی پیش از این از کاهش صد در صدی مصرف خبر داده است.
دامداران مطابق هر ساله عرضه دام را به ایام پایانی سال برای برخورداری از بازار پر رونق‌تر موکول کرده‌اند.
رئیس اتحادیه صنف گوشت گوسفندی می گوید تمامی این عوامل در کنار هم موجب می‌شود متعادل شدن قیمت در بازار گوشت قرمز حداقل در زمان کوتاه میسر نشود.
وی ادامه داد: علت افزایش قیمت گوشت قرمز کمبود عرضه دام است و در کنار آن نیز صادرات و قاچاق دام نیز صورت می گیرد.
وی تصریح کرد: کمبود دام وجود دارد زیرا در یکی دو سال اخیر به دلیل خشکسالی دامداران دام‌های بیشتری را به کشتارگاه فرستاده‌اند. همچنین دام‌های مولد زیادی نیز ذبح شده است.
ملکی در پایان گفت: مسئولان قول داده‌اند با تزریق گوشت منجمد به بازار ثبات ایجاد کنند که اگر این موضوع محقق شود شاهد کاهش التهاب در بازار خواهیم بود.
نخستین دلیلی که برای بالا رفتن قیمت گوشت در بازار وجود دارد، به هم خوردن تناسب عرضه و تقاضا است عرضه دام در فصل زمستان به کشتارگاه‌ها کمتر می‌شود زیرا در این فصل تغذیه دام به ویژه در بخش سنتی نسبت به فصل‌های دیگر ضعیف‌تر و دام هایشان نحیف‌تر است و دامداران تمایلی به عرضه دام خود به بازار ندارند آنها ترجیح می‌دهند در فصل بهار دام خود را چاق‌تر کرده و بفروشند.
از سوی دیگر تقاضای بازار هم در این فصل بیشتر می‌شود و مردم در فصل زمستان می‌خواهند محصولات گوشتی که طبع گرم‌تری دارند و مناسب فصل سرد هستند استفاده کنند. طبق آمارها مصرف در این فصل بیشتر می‌شود. بنابراین با بالا رفتن تقاضا نسبت به عرضه قیمت‌ها هم بالا می‌کشد. گرانی خوراک دام برای تولید‌کنندگان دام سبک و به ویژه دام سنگین سخت‌تر شده است این مشکلات از سال‌های گذشته به دلیل خشکسالی‌های طولانی سال به سال تکرار شده و اکنون به مشکل بزرگی تبدیل شده است.
بارش سالانه در کشور میانگین ۲۳۰ میلی متر است و ایران به عنوان کشوری خشک محسوب می‌شود در سال‌های اخیر بارش‌ها به کمترین میزان خود رسیده است،‌ بخش زیادی از خوراک دام سبک از طریق تعلیف در مراتع تامین می‌شد که اکنون این شرایط سخت‌تر شده است.
از سوی دیگر کشور وابستگی بیش از ۷۰ درصدی به واردات خوراک دام و طیور دارد که در دو سال گذشته به دلیل مشکلات بازارهای جهانی واردات به سختی انجام شده است.
علی رغم واردات اما نهاده با قیمت گران‌تری به دست تولید کننده رسیده است، تولید‌کنندگان می‌گویند قیمت نهاده پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی حدود ۴ برابر شده است قیمت هر کیلو نهاده به طور میانگین از کیلویی ۳۵۰۰ به ۱۴ هزار تومان افزایش یافته است علاوه بر اینها افزایش قیمت انرژی و هزینه‌های دستمزد که در سال گذشته ۵۷ درصد رشد کرد هزینه‌های تولید را افزایش داد.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که گرانفروشی و دلالی دو عامل مهم در گران شدن گوشت قرمز در بازار است، از آنجا که گوشت قرمز نرخ مصوب ندارد و عرضه و تقاضا قیمت را تعیین می‌کند برخی سودجویان و دلالان قیمت‌های دلخواه خود را مطرح می‌کنند و چون نظارتی نیست قیمت‌ها روز به روز بالاتر می‌رود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.